Ara
Close this search box.

X-ray Bagaj Arama Cihazı İle Neleri Görüntüleyebilirsiniz?

X-ray cihazı 1985 yılında keşfedilmiş ve günümüze kadar geliştirilerek gelmiş; çanta, bavul, koli, paket, zarf gibi cisimlerin, güvenliği tehdit edici bir içerik taşıyıp taşımadığı ve ne tür bir içerik taşıdığının tespit edilmesinde kullanılan cihazlardır.

Son yıllarda kamu kurum ve kuruluşları, alışveriş merkezi, havaalanı, işyerleri, otopark vb. gibi özellikle kalabalık ortak kullanım alanlarının giriş-çıkışlarında çok fazla tercih edilerek kullanım alanı oldukça genişlemiştir.

X-ray cihazı nasıl çalışır sorusunun cevabı ise x-ray cihazlarının elektrikten güç alarak x ışını üretebilmesidir.

Kontrol edilmesi istenen çanta, bavul, koli veya bagajlar; x-ray bagaj arama cihazının tünelinin içine girdiğinde, x ışınları çantanın içini görüntüleyerek içerisinde bulunanları taramaktadır.

Eğer çantada bomba, uyuşturucu veya silah gibi tehlikeli aletler ve maddeler bulunuyor ise operatöre sinyal gider.

X-ray cihazları bu işlem sırasında, giysi veya vücut boşluklarının altına gizlenmiş metalik ve metal olmayan nesneleri tespit etmek için düşük dozda vücuda nüfuz eden radyasyon kullansa da bu sağlığı olumsuz yönde etkileyecek bir miktar asla değildir. 

X-ray cihazları, içinden geçen malzemelerin kütle yoğunluğuna ve atom numarasına bakarak tehlikeli maddeleri tespit eder. 

Farklı yoğunluktaki malzemeler ışınları farklı seviyelerde emeceğinden x-ray cihazı; organik ve inorganik maddeleri malzemesinin cinsine göre ekrana farklı renklerde yansıtır.

X-ray cihazında hangi renk ne anlama gelir bakacak olursak; titanyum, krom, demir, çelik, kalay, kurşun, bakır, gümüş, altın gibi ağır elementler (inorganik maddeler) mavi renklendirme ile yoğunluğu az olan maddeler ise yeşil renklendirme ile görüntülenir.

Hidrojen, karbon, nitrojen, oksijen, nitrogliserin, akril, kağıt, tekstil ürünleri, tahta ve su gibi organik maddeler sütlü kahverengi ya da turuncu ile görünmektedir.

Aynı zamanda çok merak edilen sorulardan birisi de x-ray cihazında alüminyum folyo kullanımıdır ki x-ray cihazında güvenlik en üst düzeyde olduğu için bir ürün gizlenmek istenirse ve alüminyum folyoya sarılırsa dahi cihaz bunu siyah renkte gösterir.

Teklif İste

Polimek PDKS Yazılımını ücretsiz denemek için demo talebi oluşturunuz.

Entegre Çalıştığımız Programlar

PDKS Ücretsiz Demo Talep Formu

Bu formu göndererek, gizlilik politikamızı okuduğunuzu, anladığınızı ve kabul ettiğinizi onaylamış olursunuz.