Ara
Close this search box.

X-Ray Bagaj Arama Cihazındaki Renkler

bagaj-tarayicisindaki-renkler-ne-anlama-geliyor

X-Ray Bagaj Arama Cihazı, güvenlik personelinin doğru ve hızlı güvenlik incelemeleri yapmasını sağlar. Bıçak, patlayıcı, uyuşturucu gibi potansiyel olarak tehlikeli nesnelerin etkili bir şekilde algılanmasını sağlamaktadır. Ancak x-ray kontrol cihazları bu maddeleri nasıl tespit eder? Bunu inceleyelim.

                                                             

X-ray bagaj tarayıcıları nasıl çalışır?

Bir nesne x ışınlarına maruz kaldığında bazı x ışınları nesnenin içinden geçerken bir kısmı nesnenin içinden geçemez ve diğer taraftan çıkamaz. X-ışınlarının geçip geçemeyeceğini etkileyen faktör, cisimlerin yoğunluğu yani atom ağırlığıdır.

Maddelerin atom yapıları ve yoğunlukları ‘Elementlerin Periyodik Tablosu’nda görülebilmektedir. Bir malzemenin yoğunluğu ne kadar düşükse, x-ray bagaj tarayıcısındaki görüntüsü o kadar açıktır. Aynı mantıkla, bir nesnenin yoğunluğu ne kadar yüksek olursa, görüntü o kadar koyudur. Bir nesne x-ışınlarının nüfuz edemeyeceği kadar yoğunsa, tamamen siyah bir görüntü görünmektedir.

 

 Renklerin X-Ray Kontrol Sistemindeki Anlamları

X-ray cihazı özelliklerinin başında görebildikleri renk sayıları gelmektedir. X-ray bagaj arama cihazında nesneler atom ağırlıklarına göre 3 temel renkte görünür ve 7 renge kadar görüntü sağlanabilir. Renk, nesnenin türünü, rengin parlaklığı ise malzemenin kalınlığını belirtir.

Röntgende hangi maddeler görülmektedir?X-ray çanta arama, farklı türdeki maddeleri farklı renklerde görüntüler. Organik maddeleri turuncu, inorganik maddeleri mavi, karışık maddeleri yeşil olarak yansıtır. X-ray cihazında tuşlarla kısayollar  madde ayrımları oluşturulmuştur.

Giysi, yiyecek, kağıt, ahşap gibi malzemeler organik maddeler , yoğunluklarına göre ekranda turuncu tonlarında görünürler. Patlayıcı maddeler de organik olduğu için organik maddelere dikkat edilmelidir. Patlayıcı inorganik bir malzeme ile kapatılmışsa, ekranda her iki maddenin renklerinin bir kombinasyonu olarak görünecektir.

İnorganik malzemelere; cam, porselen ve metal nesneler örnektir. Bu öğeler mavi olarak görüntülenir ve x-ray bagaj arama operatörleri, birçok zararlı alet metalden yapıldığı için mavi nesnelere karşı dikkatli olmalıdır. Çünkü silahlar, bıçaklar vb. nesneler inorganik malzemelerden yapılmıştır. Güvenliği artırmak için X-ray cihazları – Kapı dedektörleri ile birlikte kullanılmasında fayda vardır.

Hem organik hem de inorganik maddelerin karışımı olan karışık maddeler ekranda yeşil görünür. Alüminyum, silikon, cam gibi… Barut ve fünyeler de x-ray kontrol cihazında yeşil görüntülenmektedir.

 

Teklif İste

Polimek PDKS Yazılımını ücretsiz denemek için demo talebi oluşturunuz.

Entegre Çalıştığımız Programlar

PDKS Ücretsiz Demo Talep Formu

Bu formu göndererek, gizlilik politikamızı okuduğunuzu, anladığınızı ve kabul ettiğinizi onaylamış olursunuz.