Ara
Close this search box.

Biyometrik Güvenlik Nedir?

Güvenlik, günümüzde bireyler ve kuruluşlar için en önemli önceliklerden biridir. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, biyometrik güvenlik sistemleri, daha güvenilir, etkili ve kullanıcı dostu bir alternatif sunmuştur.

Biyometrik güvenlik, bireylerin fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanımlayarak kimliklendirme yapan sistemlerdir. En yaygın kullanılanları ise parmak izi, el geometrisi, ses, retina, yüz, imza vb. dir.

Biyometrik sistemlerin genel prensibi kişinin fiziksel özelliklerini tanıyıp, diğer bilgilerini veri tabanından bulup çıkartmaktır. Kısacası kişiyi teşhis etme özelliğine sahiptir. Bir diğer prensip ise doğrulama prensibidir. Girilen verinin doğru olup olmadığını anlayan kontrol mekanizması mevcuttur.

BİYOMETRİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ NERELERDE KULLANILIR?

  • Personel takibi ve devamlılığının kontrol edilmesi istenen yerlerde
  • Kurumsal veri, bilgisayar ve ağ güvenliğinin olduğu odalarda
  • Yüksek hijyen gerekliliği olan üretim alanları, hastaneler veya tıbbi çalışma alanlarında
  • Havaalanlarında, fabrikalarda ve yüksek güvenlik gerektiren kamu alanları vb.
  • Sınır kapıları, geçiş noktaları
  • Kiralık kasa erişimlerinde
  • İnternet bankacılığı ve ödeme işlemlerinde

 

PARMAK İZİ SİSTEMİ NEDİR, NE GİBİ AVANTAJLARI BULUNUR?

Bireylerin parmak izlerini kullanarak kimliklerini doğrulayan veya tanımlayan bir biyometrik güvenlik sistemidir. Parmak izi tanıma işlemi 1 saniye gibi çok kısa bir sürede gerçekleşmektedir. Bu sistemler güvenliği en yüksek seviyede tutarlar. Parmak izi ile giriş veya çıkış sağlayan kişinin bilgileri kayıt altında tutulur. Parmak izi sisteminin en önemli avantajı kullanımının kolay olmasıdır. Yanınızda herhangi bir kart taşımanıza veya giriş çıkış yaparken imza atma gibi işlemler yapmanıza gerek yoktur. Parmak izi sistemleri kişiye özel olduğu için birinin kartını başkasının kullanması durumu gibi sorunları ortadan kaldırmaktadır. Parmak izi sistemlerinde kart çıkartılması gibi ekstra maliyetli bir durum söz konusu değildir.

 

EL GEOMETRİSİ NEDİR?

El içi, avuç içi tarama teknolojisi kullanıcıların el ve parmak gibi fiziksel karakteristiklerinin üç boyutlu bir ortamda ölçülebilmesi ilkesine dayanmaktadır. Kullanıcı yoğunluğunun bulunduğu yerlerde kullanılması daha pratik bir yöntem olup, el geometrisi okuyucuları diğer sistemlere kolayca entegre edilebilir. El geometrisi doğruluk oranı yüksek bir teknolojidir.

 

SES TANIMA SİSTEMLERİ NEDİR?

Ses tanıma sistemleri, konuşma veya diğer seslerin özelliklerini analiz ederek konuşmacının kimliğini belirlemek veya konuşulan metni anlamak için kullanılan bir teknolojidir. Sesli olarak bir metni dikte etmek, yazmaktan daha hızlı olabilir. Bu iş verimliliğini artırabilir ve zaman kazandırabilir. Ses tanıma sistemleri, kullanıcıların doğal konuşma dilini kullanarak etkileşimde bulunmalarına olanak tanır.

 

RETİNA TANIMA SİSTEMİ NEDİR?

Retina, gözdeki retina tabakasının damar yapısını referans alarak kişinin kimliğini doğrulama veya tanımak için kullanılır. Retina tanıma sistemi, diğer biyometrik tanıma yöntemlerine göre daha güvenli kabul edilir. Çünkü retina deseni, dışarıdan erişilmesi zor bir içsel özellik olduğu için kopyalanması veya sahtelenmesi zor bir işlemdir. Retina tanıma sistemi, tanıma işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştirir. Gözlerin taranması ve retina deseninin analizi oldukça hızlı bir süreçtir, bu da sistemlerin hızlı yanıt vermesini sağlar. Ayrıca kullanıcıların kişisel gizliliğini korur.

 

YÜZ TANIMA SİSTEMİ NEDİR?

Yüz tanıma sistemi, bir kişinin yüz özelliklerini analiz ederek kimlik doğrulama veya tanıma işlemleri için kullanılan bir biyometrik tanıma yöntemidir. Yüz tanıma sistemi insan yüzünün göz, burun, ağız, elmacık kemiği, çene gibi anatomik özelliklerin birbirlerine olan mesafesi veya boyut ölçümleri baz alınarak oluşturulan matematiksel veriler ışığında çalışmaktadır. Bu sistemler, yetkisiz kişilerin girişini engellemek veya sınırlı erişime sahip bölgelere sadece yetkilendirilmiş kişilerin girmesini sağlamak için kullanılır. Hayatımızın pek çok farklı alanına girmiş olan yüz tanıma teknolojisi alışveriş merkezlerinde, stadyumlarda, fabrikalarda, büyük ölçekli sınavlarda, havaalanı, sınır denetimlerinde, pazarlama ve reklam alanında, bankacılıkta, hastanelerde, üye takip sistemlerinde kullanılmaktadır.

 

İMZA TANIMA SİSTEMİ NEDİR?

İmza tanıma sistemleri, bir kişinin el yazısı imzasını tanımak ve doğrulamak için kullanılan bir tür biyometrik tanıma sistemidir. Bu sistemler, kişinin imza özelliklerini analiz ederek kimliği doğrulamak veya imzanın sahte olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

 

1995 yılından beri sizlere en iyi hizmeti sunmayı amaçlıyoruz. Kullanım amacınıza göre tercih edebileceğiniz Parmak İzi Okuyucu, QR Kod Okuyucu, Yüz Tanıma Sistemi, Kart Okuyucu ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek ve mevcut hizmetlerimizden faydalanmak için bizi takip edin.

 

Yeni nesil yapay zeka destekli (AI) Polimek biyometrik güvenlik sistemleri ile tanışmak için www.polimek.com.tr sitemizi ziyaret edebilir veya 0232 328 16 45 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

 

 

Teklif İste

Polimek PDKS Yazılımını ücretsiz denemek için demo talebi oluşturunuz.

Entegre Çalıştığımız Programlar

PDKS Ücretsiz Demo Talep Formu

Bu formu göndererek, gizlilik politikamızı okuduğunuzu, anladığınızı ve kabul ettiğinizi onaylamış olursunuz.