Turnike sistemleri güvenlik ihtiyacından doğan ve çoğunlukla geçişlerin kontrol altına alınması gereken yerlerde kullanılan önemli geçiş kontrol sistemi ürünleridir. Genellikle bir cihaz ve yazılımla birlikte kullanılan bu sistemler, herhangi bir alana giriş çıkışları sınırlandırmak için kullanılırlar.
Geçiş kontrol sistemleri içerisinde kullanım alanları en geniş olan turnike sistemleri, iş merkezleri, fabrikalar, metro istasyonları, havaalanları, stadyumlar gibi geçişlerin yoğun ve kontrol edilmesi güç olan yerlerde sıklıkla tercih edilmektedir.
Tripod turnikeler, hızlı geçiş turnikeleri, boy turnikeleri ve vip turnikeler olmak üzere 4 çeşidi bulunmaktadır.
Diğer adı bel tipi turnikeler olan ve günümüzde en yaygın olarak kullanılan turnike çeşidi tripod turnikelerdir. Bu turnikeler, yapımında kullanılan paslanmaz çelik malzemesiyle hem iç hem dış mekanlar için kullanıma uygundur.
Tripod turnikeler IP 54 koruma sınıfına sahiptir. IP koruma sınıfı nedir?
IP koruma sınıfı, elektriksel bir muhafazanın sağladığı çevresel korumayı derecelendirmek için belirlenen bir standarttır. Bu standartlara göre tripod turnikelerin IP 54 koruma sınıfına dahil olması toza ve su sıçramalarına karşı dayanıklı olduğunu göstermektedir.
Tripod turnikeler, her türlü personel devam kontrol ve geçiş kontrol sistemleriyle entegre çalışabilmektedir. Ayrıca talebe göre jeton mekanizması, uzaktan kumanda, sayaç, fotosel alarm sensörü gibi aksesuarlar da eklenebilmektedir.
Bir diğer turnike çeşidi olan hızlı geçiş turnikeleri şık görünümüyle tripod turnikelerden ayrılmaktadır. Genellikle holding ve plaza gibi görselliğe büyük önem veren yerlerde daha sık tercih edilmektedir.
Tripod turnikelerde olduğu gibi geçişlerin sınırlandırılmasında, kontrolünde kullanılan hızlı geçiş turnikelerinde, isteğe göre geçiş izinsiz yaklaşım durumlarında alarm vermesi sağlanabilir.
Cezaevleri, konserler, stadyumlar gibi güvenliğin üst seviye olması gereken yerlerde bir diğer turnike çeşidi olan boy turnikeleri tercih edilmektedir. Tek ya da çift yönlü geçişe uygun olarak üretilmişlerdir. 3 kollu ve 4 kollu seçenekleri bulunan boy turnikeleri, tripod turnikelerde olduğu gibi iç ve dış mekan için uyumludur. Herhangi bir enerji kesintisi halinde kollar serbest kalmaktadır.
İsteğe göre elektrostatik boyalı ve paslanmaz çelik olmak üzere iki farklı versiyonda üretilebilmektedir. Tripod turnikelerden sonra en çok tercih edilen turnike çeşitlerinden birisidir.
Engelli geçiş turnikesi olarak da adlandırılan vip turnikeler, tekerlekli sandalye, bebek arabası, trolley ve vıp geçişler için uygun kanatlı turnikelerdir. Bu turnikeler, engelli geçişlerinin olduğu, tripod ve boy turnikelerinin kullanıldığı her yerde kullanılabilirler. Bu turnike sistemlerinde de her iki yöne kontrollü geçiş sağlanabilmektedir. Kanat herhangi bir dirençle karşılaşırsa durur, tekrar hareketlenmeyi dener ve engellenme devam ediyorsa kanadı serbest duruma getirir. Tüm turnike sistemlerinde olduğu gibi, enerji kesilmesi durumunda ise kanatlar serbest kalır.
Genel olarak baktığımızda, tüm turnike çeşitlerinde paslanmaz çelik malzeme, geçiş kontrol sistemleriyle entegre olabilme ve uzaktan kumanda, jeton mekanizması gibi aksesuarların eklenebilme özellikleri ortaktır. Tüm bu özellikler kullanılacak yerin özelliğine ve kullanım amacına göre belirlenmektedir. Bu nedenle tercih edilecek olan turnikenin, hangi alanda, ne amaçla kullanılacağı çok önemlidir.