Pdks Sisteminin Kullanım Alanları Nelerdir?

Personel devam kontrol sistemi cihazlarının tarihi 19. yy sonlarına dayanmaktadır. Büyük fabrikaların kuruluşu ve bu yerlerdeki işlerin çoğalması nedeniyle personel ve iş takibine ihtiyaç duyulmuştur. O dönemlerde elle yapılan bu kontroller, 1888 yılında New York’lu bir kuyumcu tarafından icat edilen tuşlu ve bantlı personel takip cihazıyla yapılmaya başlanmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte de günümüzdeki haline kadar gelmiştir.

Kısa adı pdks olan, personel devam kontrol sistemleri çalışanların giriş çıkış saatlerini kontrol altına alan sistemlerdir. Bu sistemler kart okuyucu, parmak izi ve yüz tanıma olmak üzere cihazlardan ve yazılımdan oluşmaktadır.

Başlangıçta şirketlerde, fabrikalarda personel devam kontrol amacıyla kullanılan bu sistemler, günümüzde ziyaretçi takibi, öğrenci yoklama sistemi, yemekhane sistemi, araç takibi gibi farklı alanlarda da tercih edilmektedir.

Bu sistemlerin başlıca kullanım amacı, kişilerin giriş çıkış saatlerinin kontrolünü en doğru şekilde yapabilmektir.

Bu nedenle elektronik olarak ve bilgisayar ortamında yapılan bu kontroller elle yapılan kontrollere göre daha doğru sonucu vermektedir.

İş yeri, otopark girişi veya fabrika girişi gibi kullanılacak yerin özelliklerine göre belirlenen bu cihazlar, turnike, bariyer veya kapı girişi gibi istenilen yere konumlandırılabilir. Kart okuyucu cihaz kullanılacaksa kart tanımlamaları; parmak izi cihazı kullanılacaksa parmak izi tanımlamaları; yüz tanıma cihazı kullanılacaksa yüz tanımlamaları yapılır.

Cihaz seçimi ve tanımlamalardan sonraki aşama yazılım aşamasıdır. Yazılım, kullanılacak olan yerin taleplerine göre belirlenir. İsteğe göre sadece giriş çıkış saatlerinin kontrolü, giriş çıkış saatlerinin yanında mola saatleri, devamsızlık raporu, mesailer, izinler, içerdekiler dışarıdakiler raporu, maaş ve puantaj hesaplamaları gibi özellikler eklenebilir ve kullanılacak kişi sayısına ve istenilen özelliklere göre de small, standart ve profesyonel yazılımlardan hangisinin kullanılacağına karar verilir.

Bir ihtiyaçtan ortaya çıkan bu sistemin sağladığı birçok avantaj vardır. Bu sistemin kullanılması firmalara zaman tasarrufu sağlar. Personellerin giriş çıkış saatleri, mesai saatleri, molaları gibi gerekli olan tüm verileri kayıt altına alır ve ihtiyaç halinde tüm verilere ulaşım sağlanabilir. Veriler bilgisayar ortamında kayıt altında olduğu için, istenilen tarih ve saatteki verilere ulaşmak hızlı ve kolaydır.

Firmanın ihtiyaç duyduğu maaş ve puantaj hesaplamaları da kolaylıkla pdks yazılımıyla gerçekleştirilebilir. İnsan kaynakları veya muhasebe departmanı bulunmayan firmalarda, bu sayede personel takibi için ekstra bir personel çalıştırma gereksinimi de ortadan kalkar.

Çok çalışanlı firmalarda, kimin hangi kapıdan ne zaman geçtiği, gittiği yerde ne kadar kaldığı gibi durumların takip edilmesi önemli ve zordur. Bu sistem kullanılarak büyük firmalar bu durumların takibini kolaylıkla yapabilir. Ayrıca girilmesi istenmeyen yerlere de kısıtlama yapabilirler.

Güvenlik kavramının oldukça önemli olduğu günümüzde; kamusal alanlar, fabrikalar, büyük iş merkezleri gibi yerlerde çalışanların yanı sıra ziyaretçilerin de giriş çıkışlarının kontrolü son derece önemli hale gelmiştir.

İçeriye kimin hangi tarihte saat kaçta girdiğinin bilinmesi, herhangi bir problem veya olay yaşanması durumunda daha kolay müdahale edilmesini sağlamaktadır. Küçük işletmelerde bu takip biraz daha kolay olabilir fakat büyük işletmeler için hem personel hem ziyaretçi kontrolünün yapılması günümüz şartlarında kaçınılmazdır. Bu nedenle çoğu yerde ziyaretçi takip sistemleri de personel takip sisteminin yanında tercih edilmeye başlanmıştır.

Bu sistemlerin personel takibi dışında kullanıldığı diğer bir alan da yemekhanelerdir. Yemekhanelerde, belirlenen saatlerde aktif hale getirilerek kullanılır. Eğer şirket öğle saatlerinde yemek veriyorsa, öğle arasındaki belli bir saat sistemi aktif hale getirir, o saat dışındaki zamanlarda geçiş yapılamaz. Aynı şekilde akşam da yemek saatleri bulunuyorsa, o saatler belirlenip aktif hale getirilir. Bu sayede çalışanların yemek saatleri, yemekhaneye giriş çıkışlar düzenli hale gelmiş olur.

Öğrenci yoklama sistemi de kullanıldığı bir diğer alandır. Günümüzde okullardaki güvenlik, Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı genelgeyle, daha önemli bir noktaya gelmiştir. Öğrencilerin okula gelip gelmediği bu sistemle daha çabuk belirlenmekte ve istenirse velisine mail olarak bu durum iletilebilmektedir. Öğretmenler odası, laboratuar, kütüphane gibi sürekli giriş çıkış olması istenmeyen yerlerde de giriş engelleri konularak kontrol altına alınabilir.

Sonuç olarak, pdks yani personel devam kontrol sistemleri, herhangi bir yerin giriş çıkışlarını istenildiği gibi kontrol altına alan sistemlerdir. Hangi özelliğin kontrol edilmesi istenirse, yazılımla o özellik belirlenebilir. Bu sistemlerin tercih edilmesindeki başlıca sebep güvenlik ve belli bir düzene sahip ortam sağlamasıdır. Polimek Elektronik olarak biz bu güvenli ortamı size sağlıyoruz.

Yazılım ve donanımı kendi bünyemizde ürettiğimiz için bizimle iletişime geçmeniz halinde, talepleriniz doğrultusunda cihazınızı ve bununla birlikte kullanılacak yazılımı sizin ihtiyaçlarınız göre kolaylıkla belirleyebiliriz.

Teklif İste

Polimek PDKS Yazılımını ücretsiz denemek için demo talebi oluşturunuz.

Entegre Çalıştığımız Programlar

PDKS Ücretsiz Demo Talep Formu

Bu formu göndererek, gizlilik politikamızı okuduğunuzu, anladığınızı ve kabul ettiğinizi onaylamış olursunuz.