X-ray cihazları organik / inorganik patlayıcı ayrımı yapabilmekte; jeneratör büyüklüğüne göre de renkli veya siyah-beyaz görüntü verebilmektedir.
X-ray jeneratörleri genellikle 80 Kw veya 140 Kw olmaktadır; dilenirse bu değer 160 Kw’ya çıkarılabilir. Jeneratör gücü büyüdükçe x-ray cihazından alınan görüntü kalitesi artmaktadır.
X-ray cihazının renklerine göre x-ray cihazını kullanan operatör; x-ray cihazında güvenliği tehdit edici herhangi bir madde, ya da gıda maddesi olup olmadığının kontrolünü sağlar.
X-ray cihazları genellikle havaalanları, tren istasyonları, avm girişleri gibi güvenliğin oldukça önemli olduğu yerlerde; yan taraflarında bir üst arama dedektörü ile birlikte kullanılır.
X-ray cihazlarına istenirse tehdit gösterge paneli eklenebilir ve cihaz tehdit olarak algıladığı maddeleri işaretler.
X-ray cihazlarının bir çok farklı kullanım sektörü de bulunmaktadır.
Tekstil sektöründe; üretimi biten tekstil ürünlerinin son kontrollerini yapmak için; gıda ve içecek sektöründe; yada metal parçalar üreten fabrikalarda içerisinden kaçak olmasını önlemek için de x-ray cihazları kullanılmaktadır.
X-ray cihazlarını seçerken dikkat edilmesi gereken önemli faktör kullanım alanıdır. X-ray cihazının kullanılacağı yere göre tünel boyutu ve jeneratör gücü değişmektedir.
Alışveriş merkezleri; kamu kurum ve kuruluşları gibi sadece el çantalarının kontrolünün sağlanacağı lokasyonlar da küçük boy x-ray cihazları kullanılır, fakat bavul, koli vb. kontrolü sağlanacak ise daha büyük ebatlı tünel ölçülerine gidilir.
X-ray cihazı satın alırken insan sağlığına etki etmeyecek modelleri seçmek gerekir, Smartguard x-ray cihazlarının giriş ve çıkışında çift katlı x- ışınlarını önleyici perdeler bulunmaktadır.
X-ray cihazını satın alan firma, cihazı; Türk Atom Enerji Kurumuna ( TAEK ) kaydettirmek zorundadır.
POLİMEK
Tüm Hakları Saklıdır | POLİMEK